Climate Change | Duurzame Leeftstijl

Hoe zit het precies met climate change?

Op een van de warmste dagen ooit zit ik binnen met alle ramen en gordijnen gesloten om de heftige warmte buiten te houden en kijk ik voor de zoveelste keer naar de prachtige documentaire ‘Before the flood’ van Leonardo di Caprio die tijdens een twee jaar lange reis over de wereld, filmt wat voor veranderingen er in ons klimaat zijn. En natuurlijk, ik hou ook van het zonnetje en ik geniet ervan dat mijn zoon al een paar dagen lekker aan het genieten is met zijn vrienden in het water, maar zo warm als het de afgelopen dagen is geweest is gewoon niet normaal. Nu vraag je je af, wat is dan normaal? Normaal gesproken is het onder de 30-35°C, nu hebben we op sommige delen in Nederland + 40°C gehad, heftig toch? En elk jaar wordt het weer een beetje warmer.

Maar hoe komt dat nou?

Ik zal het in het kort proberen uit te leggen. Climate change is meer dan alleen extreme hitte, het is ook extreme droogte, bosbranden, overstromingen, stijgen van zeeniveau en dode gedeeltes in zeeën. Hier leeft dus niks meer, geen koraal, geen plant en geen vis. Hele grote delen waar gewoon geen leven meer is. Experts zeggen dat het steeds warmer wordt door de koolstof vervuiling die ontstaat door de verbranding van fossiele brandstoffen die wij gebruiken voor energie, Co2. Helaas is Co2 niet de enige broeikas waar we ons druk over moeten maken. Heb je wel eens van methaan gehoord? Dat wordt geproduceerd door bacteriën bij de afbraak van dode dieren en planten en ontstaat in natuurgebieden, maar ook in darmen. Het komt ook vrij wanneer er fossiele brandstoffen worden verbrand. De grootste bronnen van methaan zijn rijstteelt en veehouderijen, methaan zit in de pens van de koeien en deze bacteriën komen dus ook voor in de ondergelopen bodems van rijstvelden. Methaan zit ook in aardgas en biogas dat wij gebruiken voor energie. Methaan houdt 23 keer langer warmte vast dan Co2, alleen blijft C02 langer in de atmosfeer. Nu dat je een beetje weet wat het is, wil ik je vertellen wat er onder andere gebeurt.

Doordat het zo warm wordt smelt het ijs en stijgt het zeeniveau en daardoor komen er meer overstromingen en doordat het zo warm wordt ontstaan er bosbranden en is er in sommige delen van de wereld extreme droogte. Hierdoor ontstaat dan weer drinkwater te kort en andere problemen zoals dat de boeren hun land niet kunnen besproeien. Zie je een beetje in wat voor spiraal we terecht zijn gekomen. Van het een komt het andere probleem.

Wat kunnen we doen?

Thuis kunnen we rekening houden met hoeveel energie we verbruiken door te bijvoorbeeld aan simpele dingen te denken zoals je oplader niet in het stopcontact te laten zitten, het licht uit te doen, slimmer koken door de deksel op de pan te doen en het gas niet zo hoog te zetten, of elektrisch te koken en helemaal geen gas te gebruiken, dat scheelt al enorm. Maar het grootste gewin komt natuurlijk van grote bedrijven die enorm veel verbruiken of op oneerlijke en slechte manieren fossiele brandstoffen winnen. Hier moeten veel strengere eisen aan verbonden worden en een betere controle en hogere boetes voor komen.

Wij als consument kunnen meer vragen naar goede en eerlijke (energie)producten. Kwestie van vraag en aanbod.

Before the flood geeft een paar mooie tips die je goed op weg kunnen helpen.

  • Consumeer anders; let op wat je koopt, wat je eet en hoe je aan je energie komt
  • Stem op leiders die vechten voor klimaatverandering d.m.v. het stoppen van het geven van subsidies op fossiele brandstoffen, die willen investeren in hernieuwbare energiebronnen, die fossiele brandstoffen in de grond willen laten en die een prijs op koolstof ondersteunen.

Dit is een onderwerp waar hele boeken over zijn geschreven en dus hele indrukwekkende documentaires over zijn gemaakt en ik wil ook zeker niet zeggen dat mijn korte samenvatting alles wel zo’n beetje juist heeft samengevat. Maar misschien is het een begin voor je en raak je geïnteresseerd om er wat meer over te weten te komen.

Je kunt bijvoorbeeld zelf kijken wat je co2-voetafdruk is via de site van milieu centraal. https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/klimaatklappers/wat-is-je-co2-voetafdruk/ . Op deze site staat super veel informatie en handige bespaar tips. Ook op de site https://www.hier.nu geeft super handige info. Daarnaast is de site https://www.beforetheflood.com/ en de docu van Before the flood ook echt een goede informatiebron, ik raad je echt aan de film te gaan kijken. Hij staat op Netflix, maar ook op Youtube https://youtu.be/tQZfP517E2c

Naast leuke mode trends en andere luchtige onderwerpen, zal ik proberen steeds een beetje meer te vertellen in mijn blog over dit onderwerp en duurzame oplossingen. Als je nu al meer vragen hebt of tips, laat dan een berichtje achter. Dan ga ik mijn best doen om achter het antwoord te komen.

Love, Christa

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.